• Dermaroller
  • La Roche-Posay Cicaplast
  • La Roche-Posay Cicaplast B5 Gel
  • njega kože nakon tretmana
  • Samoobnavljanje kože
  • tretman za mrlje i hiperpigmentacije
  • uklanjanje ožiljaka

Dr. Željana Bolanča: Tretman koji djeluje na proširene pore i oštećenja na koži

Autor: dr. sc. Željana Bolanča 23 svibnja, 2018

Pojačano izlaganje suncu i nepravilna njega lica samo su neki od uzroka oštećenja na koži. Većina žena u svojim će 30-ima na licu primijetiti veći broj sitnih nepravilnosti, poput ožiljaka od akni, tamnih mrljica, oštećenja od sunca i promjena uzrokovanih starenjem kože i gubitkom elastičnosti.

Koža ima sposobnost samoobnavljanja

Naša koža neprestano zacjeljuje sitne traume, ogrebotine i oštećenja te stvara novi sloj, rješavajući se mrtvih površinskih stanica.

Prirodna sposobnost samoobnavljanja i zacjeljivanja rana jedna je od najdragocjenijih karakteristika kože, no taj proces nije uvijek jednako brz i učinkovit. Često se u procesu zacjeljivanja stvaraju ožiljci i hiperpigmentacije, a površina kože gubi glatku teksturu i čvrstoću.

Poticanje prirodne obnove

U prirodnom ciklusu obnove i zacjeljivanja, u našoj koži se povećava proizvodnja kolagenskih i elastičnih vlakana, što povećava čvrstoću i zaglađenost kože.

Želimo li potaknuti kožu na prirodnu obnovu i revitalizaciju, potrebno ju je potaknuti na samoobnavljanje, a to se u dermatološkim tretmanima čini kontroliranim stvaranjem mikrotrauma na površini kože.

Poboljšava izgled, tonus i teksturu kože

Tretman medicinskim dermarollerom poznat je i kao microneedling, a riječ je o valjku s mikroiglicama koje na površini kože stvaraju sitna oštećenja, čime se potiče prirodna regeneracija kože.

Kako bismo saznali točno na koji način ovaj tretman poboljšava kvalitetu kože, upitali smo dr. Željanu Bolanču iz Poliklinike Milojević da nam detaljnije pojasni princip microneedling-a.

„Ovaj tretman na prirodan način potiče sintezu kolagena, koristeći iglice duljine 1.5 mm koje prodiru kroz kožu u područje dermisa. Time se stvaraju brojni, oku jedva vidljivi mikroubodi, koje organizam (koža) prepoznaje kao traume i oštećenja, pa inicira prirodni proces regeneracije“, objasnila nam je dr. Bolanča.

U procesu regeneracije povećava se prokrvljenost kože i stimulira proizvodnja kolagena, čime koža postaje glađa, zdravija, sjajnija i napetija.

Sve vrste kožnih oštećenja – ožiljci, akne, bore, strije

Uloga kolagena u zdravlju i čvrstoći kože je iznimna, a koža ga prirodno oslobađa kada joj je potrebno zacjeljivanje i izgradnja novog tkiva, no starenjem razina prirodnog kolagena drastično pada te je potrebno stimulirati njegovu proizvodnju.

Tretman dermarollerom koristi se u liječenju različitih vrsta kožnih oštećenja, a izvrsne rezultate pokazuje u smanjivanju ožiljaka, akni, manjih bora, strija i hiperpigmentacije. Osim toga, pospješuje transdermalni unos aktivnih tvari u kožu, kako bi one djelovale u dubljim slojevima.

Da će aktivne tvari bolje djelovati nanesemo li ih u dublje slojeve kože, tvrdi i dr. Bolanča.

„Microneedling potiče pojačano stvaranje kolagenskih i elastičnih vlakana iz fibroblasta, čija se proizvodnja i količina s godinama smanjuje. Prilikom izvođenja zahvata, aplicira se hijaluronska kiselina i antioksidansi, poput vitamina C, koji na taj način prodiru značajno dublje u dermis, što nije moguće samo s lokalnom terapijom.“

Tretman koji će koristiti svačijoj koži

Posebnih mjera opreza za tretman dermaroller valjkom nema, a idealni kandidati su sve dobne skupine i svi tipovi kože, jer ne postoji osoba koja na koži nema oštećenja, mrlje ili ožiljke.

Zanimalo nas je i tko će imati najviše koristi od microneedlinga, a dr. Željana Bolanča pojasnila nam je da su osobito dobri rezultati zamijećeni u smanjenu pora, prevenciji starenja kože i tretiranju ožiljaka i neravnina nastalih kao posljedica akni. Tretman se može izvoditi čak i tijekom ljeta jer se prilikom izvođenja zahvata ne oštećuje površinski sloj kože (epidermis) koji je i svojevrsna zaštita od sunca.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/gAy_ZnVoVks” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Oporavak je kratak, a uz pravilnu njegu prolazi još lakše

Sam postupak ne traje dugo, niti je pretjerano neugodan, no koža je nakon njega izrazito crvena, a umjereno crvenilo zadržava se minimalno 24 sata, nakon čega u sljedećih nekoliko dana, uz pravilnu njegu, potpuno iščezava.

Nakon tretmana dolazi do značajnog transepidermalnog gubitka vode, što uzrokuje suhoću i blago ljuskanje površine kože, no ta je pojava normalna i prolazi nakon desetak dana.

Kako bi oporavak od tretmana i zacjeljivanje kože prošao u najboljem redu i polučio željene rezultate, koži je potrebno osigurati dovoljno hidratacije i obnavljajuće njege.

Cicaplast Gel B5 iz laboratorija La Roche-Posay ubrzava obnovu iritirane, ispucane epiderme, a dr. Bolanča ga smatra nezamjenjivim saveznikom nakon manjih dermatoloških zahvata, poput tretmana dermarollerom.

Brže zacjeljivanje nakon dermatoloških tretmana

„Cicaplast djeluje protuupalno i umirujuće na kožu koja je tretirana estetskim zahvatima te potiče epitelizaciju kože. Tekstura u obliku gela stvara blagi mikrofilm koji umanjuje transdermalni gubitak vode, a koji nastaje kao posljedica microneedlinga“, dr. Bolanča objašnjava nam benefite Cicaplast B5 gela.

La Roche-Posay Cicaplast B5 Gel potiče hidrataciju i zaustavlja prekomjerni gubitak vode nakon tretmana, a uz to sprječava upalu i smiruje kožu, potičući brže zacjeljivanje. Gel se nanosi u tankom sloju odmah nakon tretmana dermarollerom te se nastavlja nanositi nekoliko puta dnevno za vrijeme oporavka.

Nezamjenjiv je nakon estetskih tretmana poput microneedling-a, ističe dr. Bolanča, jer kožu štiti, smiruje i potiče na regeneraciju, a koža je nakon ovog tretmana obnovljena, bolje upija sastojke iz svakodnevne njege i, ono najvažnije, spremna je blistati tijekom cijeloga ljeta.

Pročitaj više

Je li nadoknada volumena na sljepoočnicama rješenje za “pad očiju” nakon 40-e?

Iako su promjene povezane sa starenjem često odraz njege kože, prevencije, ali i genetskih faktora i specifične građe lica, vrlo često su rezultat i životnog stila te svakodnevnih navika. Tako primjećujem da pacijentice koje ulažu u preventivnu njegu kože, tretmane za kvalitetu kože i redovitu hidrataciju te istovremeno slijede pomno osmišljen anti-age plan po preporuci dermatologa ili estetskog liječnika, znakove […]

Autor: dr. sc. Željana Bolanča 20 studenoga, 2020

Votiva – bezbolno, učinkovito i nekirurško rješenje za probleme intimnog ženskog zdravlja

O problemima sa zdravljem većina ljudi će pričati bez problema. Osim ako nije riječ o problemima ženskog intimnog zdravlja. Najčešće zbog osjećaja srama i nelagode, velika većina žena se neće čak ni najbližoj prijateljici požaliti na probleme kad je u pitanju njezino intimno zdravlje, a nemali je broj onih koji to neće podijeliti ni sa svojim partnerom. Je li stvar […]

Autor: Prim. dr. sc. Ivan Bolanča, dr. med. 7 rujna, 2022

Što se dogodilo s usnama Victorije Beckham?

Victoria Beckham prirodno ima manje usne, uz vrlo tanku gornju usnu i izraženo zubno meso prilikom smijanja, tzv. gummy smile. Kako bi se povećale usne i učinile „izvrnutima prema van“ te prikrila gingiva, korištena je kombinacija botoksa i filera. Prvo se botoksom smanjila aktivnost mišića m. levator alaeque nasi kako bi se gornja usna spustila i prekrila zubno meso. Uz […]

Autor: dr. sc. Željana Bolanča 23 studenoga, 2021