• ispadanje kose
  • mezoterapija
  • Platelet-Rich Plasma
  • Poticanje rasta kose
  • prp
  • rast kose
  • tretmani za rast kose
  • tretmani za zdravlje vlasišta
  • trihoskopija

Dr. Željana Bolanča: Kako pospješiti rast kose?

Autor: dr. sc. Željana Bolanča 13 srpnja, 2018

Uloga kose je višestruka. Fiziološka je uloga kose zaštita kože vrata i tjemena od mehaničkog oštećenja, UV zračenja, hladnoće i topline, dok trepavice sprječavaju ulazak stranog tijela u oko.

Estetska uloga daleko iznad biološke

Osim mehaničke, kosa ima i senzornu funkciju, njome naime zamjećujemo vrlo fini dodir.

Međutim, odavno je estetska uloga nadvladala onu biološku. Kosa je jedan od najvažnijih aspekata slike o sebi i vlastitom tijelu, fizički atribut kroz koji pojedinac izražava vlastitu individualnost. Ona može biti oznaka spola, dobi, socijalnog statusa, vrijednosti ili pripadnosti određenoj grupi, zanimanjima, vjerskoj pripadnosti, muževnosti ili seksualnosti, stoga i ne čudi što gubitak kose može imati značajan utjecaj na psihološki status pojedinca, kvalitetu života i njegov društveni život.

S godinama se broj folikula smanjuje

Svi sisavci imaju kožu obraslu dlakama. Na pojedinim je dijelovima kože dlaka tanka, svijetla i jedva uočljiva, dok je na drugim dijelovima jako izražena, čvrsta i velikog promjera, osobito u području obrva, vlasišta i na rubu vjeđa.

Na površini tijela nalazi se oko 5 000 000 dlačnih folikula, od kojih se oko 80 000 – 150 000 nalazi na koži tjemena. U vlasištu prosječno ima oko 100 000 folikula, a s godinama se njihov broj smanjuje, pa u dobi od 50 godina broj folikula pada na 250 – 300 po cm².

Zdravo vlasište svakodnevno izmjeni 70 – 100 vlasi

Postoje tri tipa dlačnih folikula: lanugo, velus i terminalna vlas, a svaka vlas raste nezavisno od druge pa susjedne vlasi mogu biti u različitim ciklusima rasta kose.

Isto tako, ciklus rasta svaje dlake podijeljen je na tri faze: anagenu – fazu aktivnog rasta vlasi koja traje od 3 do 8 godina i u kojoj je 90 % vlasi u normalnom vlasištu; katagenu – prijelaznu, involutivnu fazu tijekom koje prestaje aktivni rast vlasi, u kojoj se može promijeniti boja vlasi i u kojoj se vlas priprema za ispadanje te telogenu fazu, fazu mirovanja koja traje 3 do 4 mjeseca i na kraju koje stara vlas ispada. Iza telogene faze počinje novi ciklus rasta, a u vlasištu se svakodnevno izmjenjuje 70 – 100 vlasi.

Duljina rasta dlake određena je duljinom trajanja anagene faze, a dlaka raste u prosjeku od 0.3 – 0.5 mm na dan.

Brzina rasta ovisi o proliferaciji (brzini diobe) keratinocita matriksa u bulbusu dlake, dok debljina dlake ovisi o širini bulbusa dlake, a koji pak ovisi o volumenu mezenhimalne komponente folikula.

Kosa ispada uslijed poremećaja, starenja, ali i zbog drugih uzroka

Uzroci ispadanje kose su različiti, od poremećaja u stabljici vlasi i poremećaja rasta vlasi, preko fiziološkog ispadanja kose uslijed starenja kojeg zovemo androgenetska alopecija pa sve do ožiljnih alopecija koje mogu dovesti do nepovratnog gubitka vlasi i stvaranja ožiljnog tkiva, zbog čega je kod njih osobito važno što ranije postaviti dijagnozu i započeti liječenje.

Tri koraka do pouzdane dijagnoze

U dijagnostici bolesti kose najvažnije je napraviti anamnezu, klinički pregled i trihoskopiju – dermatoskopiju vlasišta.

Anamnezom se utvrđuje kada je ispadanje vlasi započelo, opseg zahvaćenog vlasišta, dinamiku gubitka (stalno/povremeno) i jačinu ispadanja kose.

Osim toga, važno je utvrditi i sezonske varijacije, kao i potencijalne čimbenike koji bi mogli uzrokovati povećani gubitak kose, poput lijekova, infekcija, stresa, hormonalnih i drugih bolesti, te je li ispadanje kose popraćeno s prorjeđenjem vlasišta te subjektivnim senzacijama poput svrbeža, bolnosti, pretjerane osjetljivosti prilikom češljana i slično.

Kliničkim pregledom dobiva se uvid u aktivnost bolesti i trenutni stupanj prorjeđenja vlasišta, a zadnjih je godina u dijagnostici veliku vrijednost pokazala i trihoskopija, metoda kojom se dijagnosticiraju nepravilnosti u strukturi kose i upalne promjene u vlasištu. Trihoskopija je značajno ubrzala proces postavljanja dijagnoze, povećala njenu točnost te povećala uspješnost liječenja bolesti vlasišta, čime se nametnula kao neizostavno sredstvo u dijagnostici, ali i praćenju liječenja bolesti vlasišta.

Iz navedenih razloga dermatološki pregled treba biti detaljan i obuhvaćati sve korake dijagnostike, od anamneze do kliničkog i trihoskopskog pregleda, dok će u nekim slučajevima biti potrebna i biopsija vlasišta. Iz tog razloga,  osim dermatologa, značajnu ulogu u postavljanju dijagnoze bolesti vlasišta ima i patolog, koji će na uzorku veličine 3 mm napraviti patohistološku analizu.

Kako liječiti ispadanje kose?

Liječenje ispadanja kose ovisi o dijagnozi, a kako se u većini slučajeva radi o androgenetskoj alopeciji, fiziološkom ispadanju kose, možemo ga usporiti i odgoditi kontinuiranim tretmanima i lokalnim pripravcima koje je potrebno gotovo svakodnevno aplicirati.

Osim toga, uz navedene tretmane mogu se koristiti i sistemski dodatci prehrani poput omega kiselina, vitamina A, biotina, folne kiseline, vitamina D ili kurkume.

Tretmanima se prirodno potiče rast kose

Estetski tretmani koji mogu potaknuti rast kose, zaustaviti ispadanje i poboljšati njenu kvalitetu, ali i djelovati kao pomoćni tretmani kod ozbiljnih bolesti vlasišta su mezoterapija i PRP (plazma bogata trombocitima).

Plazma bogata trombocitima (PRP – eng. platelet rich plasma) tretman je kojim se iz vlastite krvi  centrifugom izoliraju trombociti bogati brojnim faktorima rasta, koji se oslobađaju prilikom injektiranja u kožu oko folikula dlake. Injektirani u područje prorjeđenja vlasišta, mogu potaknuti folikule na rast dlake, a rezultat je gušća i deblja vlas.

Potrebno je u početku napraviti tri tretmana u razmacima od 1.5 do 3 mjeseca, a kasnije se preporučuje održavanje jednim tretmanom svakih 4-6 mjeseci.

Mezoterapija je metoda kojom se injektira koktel različitih vitamina koji mogu potaknuti rast kose u područje oko folikula vlasi, na dubini od 2-4 mm od površine lože, od kojih se osobito ističe biotin, važan čimbenik u stvaranju keratina. Za poticanje rasta kose, potrebno je u početku napraviti 5 tretmana mezoterapije svakih 15 dana, a nakon toga još tri tretmana u razmacima od mjesec dana.

Ponekad je najbolje kombinirati

Navedene metode PRP i mezoterapije mogu se primjenjivati i u kombinaciji, tako da se liječenje započne s tri PRP tretmana, a nastavi s pet mezoterapijskih tretmana.

Liječenje bolesti vlasišta i ispadanja kose ranije navedenim metodama može biti iznimno uspješno, ali prije odluke o svakom tretmanu potrebno je učiniti dermatološki pregled s trihoskopijom kako bi se pronašao točan uzrok ispadanja kose te kako bi započeto liječenje bilo pravovremeno i učinkovito.

Pročitaj više

Je li nadoknada volumena na sljepoočnicama rješenje za “pad očiju” nakon 40-e?

Iako su promjene povezane sa starenjem često odraz njege kože, prevencije, ali i genetskih faktora i specifične građe lica, vrlo često su rezultat i životnog stila te svakodnevnih navika. Tako primjećujem da pacijentice koje ulažu u preventivnu njegu kože, tretmane za kvalitetu kože i redovitu hidrataciju te istovremeno slijede pomno osmišljen anti-age plan po preporuci dermatologa ili estetskog liječnika, znakove […]

Autor: dr. sc. Željana Bolanča 20 studenoga, 2020

Votiva – bezbolno, učinkovito i nekirurško rješenje za probleme intimnog ženskog zdravlja

O problemima sa zdravljem većina ljudi će pričati bez problema. Osim ako nije riječ o problemima ženskog intimnog zdravlja. Najčešće zbog osjećaja srama i nelagode, velika većina žena se neće čak ni najbližoj prijateljici požaliti na probleme kad je u pitanju njezino intimno zdravlje, a nemali je broj onih koji to neće podijeliti ni sa svojim partnerom. Je li stvar […]

Autor: Prim. dr. sc. Ivan Bolanča, dr. med. 7 rujna, 2022

Što se dogodilo s usnama Victorije Beckham?

Victoria Beckham prirodno ima manje usne, uz vrlo tanku gornju usnu i izraženo zubno meso prilikom smijanja, tzv. gummy smile. Kako bi se povećale usne i učinile „izvrnutima prema van“ te prikrila gingiva, korištena je kombinacija botoksa i filera. Prvo se botoksom smanjila aktivnost mišića m. levator alaeque nasi kako bi se gornja usna spustila i prekrila zubno meso. Uz […]

Autor: dr. sc. Željana Bolanča 23 studenoga, 2021