• Dermaroller
 • komedoni
 • Koža
 • La Roche-Posay Effaclar Duo
 • masna koža
 • Microneedling
 • Missha Time Revolution Night repair
 • monoderma a15 exfoliating anti-wrinkles
 • pore
 • proširene pore
 • radifrekvencija
 • retinoidi
 • salicilna kiselina
 • Uriage Hyséac K 18

Dr. Željana Bolanča: Kako se obračunati s proširenim porama?

Autor: dr. sc. Željana Bolanča 11 lipnja, 2018

Proširene pore relativno su česta pojava, posebice kod žena, a mogu predstavljati veliki estetski problem o kojemu se ne raspravlja dovoljno. Pore su vidljivi otvori na koži koje topografski predstavljaju otvori pilosebacealnog folikula, veći od 0,02 mm2.

Mogu se vidjeti na svim tipovima kože, najčešće na nosu i obrazima, u bilo kojoj životnoj dobi i bez obzira na rasu, no problem je nešto učestaliji kod osoba s masnom kožom. Neki ih autori dijele na vidljive pore, proširene pore i one ispunjene crnim komedonom.

Zašto proširene pore nastaju?

Sama etiopatogeneza nastanka pora nije dovoljno razjašnjena, a mogući uzroci su vanjski i unutarnji čimbenici kao što su genetska predispozicija, izlaganje UV zrakama, akne, seboreja i sl.

Ipak, glavni poznati razlozi nastanka proširenih pora su povećano izlučivanje sebuma, smanjen elasticitet kože oko pore i povećan volumen dlačnog folikula, uključujući i deblju dlaku. Ponavljajuće akne, hormonalni disbalans i način njege kože mogu dodatno pogoršavati veličinu pora. Histološki, okolna koža ima manju količinu kolagena i elastičnih vlakana koji onda rade slabu potporu dlačnom folikulu.

Kako tretirati proširene pore?

Liječenje proširenih pora sastoji se u smanjenju izlučivanja sebuma, povećanju elasticiteta kože oko folikula i uklanjanju dlaka.

Najjači inhibitor stvaranja prekomjernog sebuma je isotretinoin koji se koristi u liječenju akni, a propisuje ga isključivo dermatolog, te antiandrogeni koji također smanjuju sekreciju sebuma, a nalaze se u oralnim kontraceptivima.

Proizvodi koji će smanjiti izlučivanje sebuma

Od lokalnih sastojaka dokazano je da lokalno primijenjen L-karnitin, 2 % niacinamid (derivat vitamina B3) te salicilna kiselina mogu smanjiti izlučivanje sebuma i time riješiti problem prekomjernog izlučivanja sebuma kod masne kože. Niacinamid se nalazi u brojnim serumima, a salicilna kiselina može se naći u losionima, ali i u površinskim kemijskim pilinzima koji mogu pomoći u reduciranju izlučivanja sebuma, a samim time i smanjenju pora.

 

Veličinu lojne žlijezde moguće je smanjiti

Što se tiče dermatoloških tretmana koji mogu smanjiti izlučivanje sebuma, a usmjereni su na smanjenje veličine lojne žlijezde koja stvara sebum, najučinkovitiji su fotodinamska terapija, diodni laserski uređaji i neablativna radiofrekvencija.

Elasticitet kože može se povećati poticanjem fibroblasta na proizvodnju kolagena i elastičnih vlakana, čime se daje potpora dlačnom folikulu zbog čega dolazi do njegovog smanjenja, a time i do smanjenja vidljivog otvora pore.

Lokalni pripravci koji potiču sintezu kolagena su retinoidi. Oni potiču sintezu kolagen u gornjem dijelu dermisa, sprečavajući razgradnju postojećeg kolagena i potičući sintezu novog kolagena.

Dermatološki tretmani koji će reducirati proširene pore

Tretmani koji su prikladni za reduciranje pora isti su kao i oni koji se preporučuju za liječenje ožiljaka nakon akni. Microneedling je jedan od učinkovitijih tretmana i s minimalnim rizikom od nuspojava. Za vrijeme tretmana microneedlingom može se lokalno aplicirati i niacinamid.

Microneedling svojim iglicama razbija dlačni folikul, smanjujući time i njegov volumen, a potiče i sintezu kolagena u okolnoj koži i time smanjuje pore. Od ostalih tretmana učinkoviti su frakcijski erbium laser i frakcijska, bipolarna radiofrekvencija.

Treći način smanjivanja pora jest uklanjanje dlaka na licu, osobito kod onih osoba koje imaju debele i tamne dlake. Pojedini autori smatraju da se uklanjanjem dlake iz dlačnog folikula može smanjiti njegov volumen, a time i veličina pora. Ipak, ovaj način smanjivanja pora još je nedovoljno istražen.

Kombinacija terapije i tretmana uvijek će donijeti rezultate

Pore su veliki kozmetski problem i da bi se započelo učinkovito liječenje, prvo je potrebno utvrditi radi li se o pojačanom izlučivanju sebuma, smanjenoj elastičnosti kože ili su problem dlake. U slučaju bilo kojeg od navedenih problema, uvijek je potrebno kombinirati lokalnu terapiju s nekim od dermatoloških tretmana.

Uz sve navedene tretmane i lokalne pripravke, obavezna je i fotozaštita koja štiti od UV zračenja koje također spada u moguće uzročnike proširenih pora.

Pročitaj više

Je li nadoknada volumena na sljepoočnicama rješenje za “pad očiju” nakon 40-e?

Iako su promjene povezane sa starenjem često odraz njege kože, prevencije, ali i genetskih faktora i specifične građe lica, vrlo često su rezultat i životnog stila te svakodnevnih navika. Tako primjećujem da pacijentice koje ulažu u preventivnu njegu kože, tretmane za kvalitetu kože i redovitu hidrataciju te istovremeno slijede pomno osmišljen anti-age plan po preporuci dermatologa ili estetskog liječnika, znakove […]

Autor: dr. sc. Željana Bolanča 20 studenoga, 2020

Votiva – bezbolno, učinkovito i nekirurško rješenje za probleme intimnog ženskog zdravlja

O problemima sa zdravljem većina ljudi će pričati bez problema. Osim ako nije riječ o problemima ženskog intimnog zdravlja. Najčešće zbog osjećaja srama i nelagode, velika većina žena se neće čak ni najbližoj prijateljici požaliti na probleme kad je u pitanju njezino intimno zdravlje, a nemali je broj onih koji to neće podijeliti ni sa svojim partnerom. Je li stvar […]

Autor: Prim. dr. sc. Ivan Bolanča, dr. med. 7 rujna, 2022

Što se dogodilo s usnama Victorije Beckham?

Victoria Beckham prirodno ima manje usne, uz vrlo tanku gornju usnu i izraženo zubno meso prilikom smijanja, tzv. gummy smile. Kako bi se povećale usne i učinile „izvrnutima prema van“ te prikrila gingiva, korištena je kombinacija botoksa i filera. Prvo se botoksom smanjila aktivnost mišića m. levator alaeque nasi kako bi se gornja usna spustila i prekrila zubno meso. Uz […]

Autor: dr. sc. Željana Bolanča 23 studenoga, 2021