• dekolte
  • Koža
  • mezoterapija
  • Microneedling
  • niti
  • njega vrata
  • prp
  • radiofrekvencija
  • vrat

Dr. Željana Bolanča: Što kada koža vrata i dekoltea odaje godine?

Autor: dr. sc. Željana Bolanča 9 prosinca, 2017

Iako se uglavnom mnogo pažnje posvećuje koži lica, koža vrata i dekoltea nerijetko ostaje zanemarena. Vjerojatno ste i vi među brojnima koji prije spavanja provedu detaljnu njegu lica, a na vrat nanesu ono proizvoda što ostane na dlanovima.

Nesrazmjer između njege i estetskih zahvata na licu, u usporedbi s vratom, često dovodi do dodatnog vizualnog isticanja bora na vratu i otkrivanja pravih godina. Upravo je zato potrebno posvetiti pažnju i svakodnevno njegovati kožu vrata i dekoltea.

Koža lica i koža vrata nisu iste

Koža vrata podložna je genetskom starenju, ali je izložena i vanjskim čimbenicima, kao što su UV zračenje, pušenje, zagađenje okoliša i zraka. Sama po sebi ponešto se razlikuje od kože lica; tanja je, ima manje žlijezda lojnica te je suha, a gubitkom kolagenih i elastičnih vlakana dolazi do pojave dubokih, vertikalnih bora vrata.

Manjak žlijezda lojnica dovodi do sporijeg cijeljenja nakon estetskih zahvata, osobito nakon kemijskih pilinga i ablativnih lasera, stoga imajte na umu da regija vrata nije idealna za ove zahvate.

Njega vrata i dekoltea

Dnevna njega vrata i dekoltea trebala bi biti ista kao i dnevna njega lica i s njom treba započeti već u dvadesetim godinama. Idealna kombinacija za kožu lica, pa tako i vrata, su kreme s vitaminima A, C i E, ali se dodatno mogu koristiti i neki drugi antioksidansi.

Uz dnevnu njegu obavezna je i zaštita od UV zračenja. Upravo tijekom godina, zbog izlaganja suncu, dolazi do pojave stanja, ili bolesti, koje se zove interfolikularna eritroza, a karakterizira je proširenje krvnih žila oko folikula kože vrata uz karakterističnu poštedu regije ispod brade gdje sunce ne može doprijeti.

Nakon izlaganja suncu dolazi do pojave crvenila vrata i dekoltea, što se onda često i lako zamijeni za alergijsku reakciju na sunce. Promjene su kronične i jednom kada se pojave, ne mogu nestati osim dermatološkim zahvatima. Metoda kojom se tretira je lasersko uklanjanje proširenih kapilara na vratu uz, naravno, obaveznu zaštitu od sunca.

Kako pomladiti vrat?

Osim dnevne njege, koža vrata se može tretirati različitim estetskim tretmanima i zahvatima. Za kožu vrata izvrsna je metoda mezoterapija kojom se injektiraju hijaluronska kiselina i različiti antioksidansi.

Uz mezoterapiju se mogu raditi i tretmani koji potiču sintezu kolagena i elastina, u prvom redu microneedling i plazma bogata trombocitima. Na raspolaganju su tretman nitima koje zatežu kožu vrata i potiču sintezu kolagena te radiofrekvencija.

Osim horizontalnih bora, koje se uklanjaju hijaluronskom kiselinom i poticanjem sinteze kolagena, na vratu se s godinama opušta koža, kao posljedica gravitacije lica i vrata.

Dolazi i do hiperaktivnosti površinskog mišića platizme, što kod pojedinih osoba možete uočiti kroz okomita zadebljanja, simetrično na vratu. Na hiperaktivnost mišića može se djelovati botoxom, ali on nije odobren za takvu svrhu.

Lice i vrat dio su iste slike, stoga je potrebno koži vrata pridavati barem podjednako pažnje kao i koži lica. Uz dobru njegu, vrat neće tako brzo odati vaše godine, a ako ste već zakasnili, estetska medicina ima rješenje i za to.

Pročitaj više

Je li nadoknada volumena na sljepoočnicama rješenje za “pad očiju” nakon 40-e?

Iako su promjene povezane sa starenjem često odraz njege kože, prevencije, ali i genetskih faktora i specifične građe lica, vrlo često su rezultat i životnog stila te svakodnevnih navika. Tako primjećujem da pacijentice koje ulažu u preventivnu njegu kože, tretmane za kvalitetu kože i redovitu hidrataciju te istovremeno slijede pomno osmišljen anti-age plan po preporuci dermatologa ili estetskog liječnika, znakove […]

Autor: dr. sc. Željana Bolanča 20 studenoga, 2020

Votiva – bezbolno, učinkovito i nekirurško rješenje za probleme intimnog ženskog zdravlja

O problemima sa zdravljem većina ljudi će pričati bez problema. Osim ako nije riječ o problemima ženskog intimnog zdravlja. Najčešće zbog osjećaja srama i nelagode, velika većina žena se neće čak ni najbližoj prijateljici požaliti na probleme kad je u pitanju njezino intimno zdravlje, a nemali je broj onih koji to neće podijeliti ni sa svojim partnerom. Je li stvar […]

Autor: Prim. dr. sc. Ivan Bolanča, dr. med. 7 rujna, 2022

Što se dogodilo s usnama Victorije Beckham?

Victoria Beckham prirodno ima manje usne, uz vrlo tanku gornju usnu i izraženo zubno meso prilikom smijanja, tzv. gummy smile. Kako bi se povećale usne i učinile „izvrnutima prema van“ te prikrila gingiva, korištena je kombinacija botoksa i filera. Prvo se botoksom smanjila aktivnost mišića m. levator alaeque nasi kako bi se gornja usna spustila i prekrila zubno meso. Uz […]

Autor: dr. sc. Željana Bolanča 23 studenoga, 2021