• akne
  • trtetiranje akni

Dr. Željana Bolanča: Sve što trebate znati o tretiranju akni

Autor: dr. sc. Željana Bolanča 31 ožujka, 2019

Akne su najčešći dermatološki poremećaj u razdoblju adolescencije i puberteta i koji zahvaća gotovo 85 % adolescenata. Mogu imati značajni utjecaj na kvalitetu života u i utjecati na samopouzdanje mladih i sliku o sebi.

Akne nastaju u pilosebacealnoj jedinici koja obuhvaća folikul dlake, žlijezde lojnice i male mišiće oko folikula dlake. U folikularnoj jedinici dolazi do prekomjerne proizvodnje sebuma, hiperproliferacija folikularnog epidermisa, upale i umnažanja Cutibacterium acne. Sebum nastaje u malim lojnim žlijezdama koje su locirane oko folikula dlake, a normalno se izlučuje kroz folikul dlake, međutim, kada je folikul začepljen, ostaje zarobljen unutar kože zbog hiperproliferacije folikularnog epidermisa. Potom Cutibacterium acnes napada zarobljeni sebum i dolazi do pojave upale koja se klinički na koži vidi kao eritematozna papula ili pustula (upalni oblik akne).

Kod akne značajni utjecaj ima genetska predispozicija i barem je u obitelji jedan roditelj imao akne, najčešće otac. Osim genetske predispozicije, značajnu ulogu može imati i hormonalni disbalans s prekomjernim stvaranjem testosterona ili povećana osjetljivost folikula na normalnu vrijednost testosterona u krvi. Osim toga na akne mogu utjecati različite štetne kemijske tvari koje se nalaze u zraku, a nastaju kao nusprodukti štetnih tvari iz tvornica, automobila, sagorijevanja…

Uloga prehrane u nastanku akne je kontroverzna. Dok jedni zagovaraju prehranu kao značajan etiološki čimbenik u razvoju akne, drugi smatraju da nema nikakvog utjecaja. Medicina zasnovana na dokazima smatra da mlijeko može značajno doprinijeti razvoju akne.

Akne je potrebno započeti liječiti što ranije kako bi se skratilo trajanje bolesti i spriječio nastanak ožiljaka koji se teško uklanjanju. Nerijetko u tom periodu značajnu ulogu imaju roditelji koji na osnovu vlastitog iskustva, ignoriraju i umanjuju problem kod djeteta s idejom da akne ionako imaju određeni tijek i trajanje i prolaze bez liječenja. Međutim, takav pristup dovodi do pojave ožiljaka i značajno utječe na samopouzdanje mladih za vrijeme ionako osjetljive faze razvoja.

Terapija akne se temelji na lokalnoj ili sistemskoj terapiji, a nerijetko se kombiniraju obje. Kao dodatna pomoć mogu biti i različiti estetski tretmani koji se mogu primjenjivati u aktivnoj fazi bolesti ili kod liječenja ožiljaka.

Lokalna terapija se primjenjuje kod blagog oblika akne (Acne comedonica) gdje u kliničkoj slici dominiraju zatvoreni i otvoreni komedoni ili kod blagog oblika upalnih akne gdje osim komedona možemo vidjeti i pokoju upalnu promjenu (Acne papulopustulosa).

Lijek izbora kod lokalne terapije je retinoid, odnosno njegova poboljšanja verzija adapalen. Retinoidi djeluju keratolitički (uklanjaju površinski sloj kože) i sprječavaju razvoj folikularnog čepa. Međutim, korisnici se često žale na crvenilo lica i suhoću kože te je stvorena nova, poboljšana formula adapalen koji izaziva manje crvenilo. Uz navedenu terapiju mogu se kombinirati i lokalni antispetici (benzoil peroxid) radi njegovom protuupalnog djelovanja, međutim i on u visokom koncentracijama (oko 4 %) može izazvati iritaciju, a nedostatak mu je i izbjeljivanje odjeće.

Lokalni antibiotici koji su dugi niz godina bili lijek izbora u liječenju akne, danas se uopće ne preporučuju radi mogućnosti razvoja bakterijske rezistencije. Ako se primjenjuje, ne preporučuje se dulje od tri mjeseca uz obavezno korištenje i benzoil peroxida. Lokalna terapija je učinkovita, ako se kontinuirano i strpljivo upotrebljava. Nažalost, zbog iritacija, crvenila i kasnog početnog odgovara na terapiju, često dolazi do odustajanja od iste.

Sistemska terapija se sastoji od antibiotika i izotretinoina. Najčešće primjenjivani antibiotik je doksiciklin ili minociklin zbog smanjenja količine C.acnes ali i svog protuupalnog djelovanja. Sistemsku terapije je potrebno dugotrajno, uz obaveznu lokalnu primjenu benzoil peroxida kako bi se spriječio razvoj bakterijske rezistencije. Međutim, doksiciklin je fotoosjetljiv i ne preporučuje ga se primjenjivati ljeti, a i česte su gastrointestinalne nuspojave (jaki bolovi u trbuhu). Iako djeluju relativno brzo prilikom uvođenja u terapiju, povrat bolesti je jednako tako brz nakon prestanka primjene istih.

Sistemski lijek izbora u liječenju akne je izotretinoin koji je po kemijskoj strukturi izomer retionične kiseline te se do danas smatra jednom od najučinkovitijih terapija za akne. Namijenjen je umjerenom i teškom obliku akne i u primjeni je od 80-ih godina te bolesnicima omogućuje dugotrajnu značajnu redukciju broja i težine akni. Izotretinoin je jedina terapija koja utječe na sve značajnije faktore upletene u nastanak i postojanje akne. Međutim, nepravedno je došao na crnu listu zbog sumnje na razvoj depresije i anksioznosti u mladih osoba koje su ga uzimale. Nasreću, nova ispitivanja su pokazala da izotretinoin ne utječe na razvoj depresije i anksioznosti. Ipak, ne preporučuje ga se davati ga osobama koje imaju psihološki poremećaj.

Najčešće nuspojave koje se pojavljuju u čak 90% pacijenata su ispucala usta zbog suhoće, suha koža, nos te osjetljivost na sunce. Međutim, ispravna edukacija bolesnika o korištenju zaštitnih krema od sunca i korištenje barijera bogatih vitaminom E mogu značajno ublažiti nuspojave. Bolesnike se također upozorava da tijekom terapije i najmanje šest mjeseci nakon završetka terapije izbjegavaju bilo kakve procedure na koži kao što su depilacija, dermoabrazija i laserska terapija, iako se u SAD-u ovaj stav počeo mijenjati i tretmani se mogu početi koristiti odmah nakon liječenja, a pojedini čak i za vrijeme uzimanja terapije.

Bolesnice se treba upozoriti na teratogena svojstva lijeka i da ne smiju ostati trudne (razvoj kongenitalnih deformacija ako žena zatrudni). Neka od upozorenja koja stoje uz lijek je da se nikako ne smiju uzimati tetraciklini i vitamin A zbog mogućnosti razvoja benigne intrakranijalne hipertenzije (pseudotumor cerebri) te da se tijekom terapije izotretinoinom i jedan mjesec nakon prestanka terapije treba izbjegavati donacije krvi. Prilikom navedenog mladi moraju potpisati informirani pristanak da im je liječnik objasnio navedena svojstva lijeka.

Akne su ozbiljan problem koji uglavnom pogađa mlade osobe i zbog razvoja samopouzdanja i slike o sebi potrebno je na vrijeme započeti liječenje. Neispravan je put ignoriranje bolesti i reagiranje tek kod razvoja teškog oblika bolesti jer će tada unatoč terapiji zaostati brojni ožiljci.

Pročitaj više

Je li nadoknada volumena na sljepoočnicama rješenje za “pad očiju” nakon 40-e?

Iako su promjene povezane sa starenjem često odraz njege kože, prevencije, ali i genetskih faktora i specifične građe lica, vrlo često su rezultat i životnog stila te svakodnevnih navika. Tako primjećujem da pacijentice koje ulažu u preventivnu njegu kože, tretmane za kvalitetu kože i redovitu hidrataciju te istovremeno slijede pomno osmišljen anti-age plan po preporuci dermatologa ili estetskog liječnika, znakove […]

Autor: dr. sc. Željana Bolanča 20 studenoga, 2020

Votiva – bezbolno, učinkovito i nekirurško rješenje za probleme intimnog ženskog zdravlja

O problemima sa zdravljem većina ljudi će pričati bez problema. Osim ako nije riječ o problemima ženskog intimnog zdravlja. Najčešće zbog osjećaja srama i nelagode, velika većina žena se neće čak ni najbližoj prijateljici požaliti na probleme kad je u pitanju njezino intimno zdravlje, a nemali je broj onih koji to neće podijeliti ni sa svojim partnerom. Je li stvar […]

Autor: Prim. dr. sc. Ivan Bolanča, dr. med. 7 rujna, 2022

Što se dogodilo s usnama Victorije Beckham?

Victoria Beckham prirodno ima manje usne, uz vrlo tanku gornju usnu i izraženo zubno meso prilikom smijanja, tzv. gummy smile. Kako bi se povećale usne i učinile „izvrnutima prema van“ te prikrila gingiva, korištena je kombinacija botoksa i filera. Prvo se botoksom smanjila aktivnost mišića m. levator alaeque nasi kako bi se gornja usna spustila i prekrila zubno meso. Uz […]

Autor: dr. sc. Željana Bolanča 23 studenoga, 2021