• antioksidansi
  • antioksidativni kapaciteti kože
  • antioksidativni tretman
  • fragmentirana hijaluronska kiselina
  • serum s vitaminom c
  • Vichy Liftactiv Fresh Shot serum
  • Vitamin C

Dr. Željana Bolanča: Vitaminska senzacija koja će kožu oporaviti za 10 dana

Autor: dr. sc. Željana Bolanča 10 rujna, 2018

Jedna od izvanrednih sposobnosti kože njena je mogućnost samoobnove. Svakodnevni stres, vremenski uvjeti, UV zračenja, zagađen okoliš, nepravilna prehrana, pušenje i agresivne kemikalije s kojima smo u kontaktu, samo su neki od faktora koji svakodnevno oštećuju kožu, narušavaju njeno zdravlje i uzrokuju preuranjeno starenje.

Prirodna regeneracija s godina se usporava

Jedna od glavnih uloga kože je zaštita organizma od vanjskih stresora, a tu funkciju može obnavljati samo ako je zdrava, snažna i pravilno očuvana.

Iako posjeduje sposobnost regeneracije, njena mogućnost samoobnove s godinama slabi, a prirodni antioksidativni i regenerativni procesi sve su sporiji. Upravo zato je ključno u njegu kože s godinama uključiti sastojke koji će potaknuti prirodne procese i nadomjestiti koži sve što je s vremenom izgubila.

Oksidativni stres – s razlogom najmrskiji proces

Oksidativni stres poznat je kao najveći neprijatelj mladolikog tena, jer iako je riječ o prirodnom mehanizmu, on oštećuje zdrave stanice kože, uništava kolagen, elastin i druge stanične strukture odgovorne za zdravlje, ljepotu i čvrstoću kože.

Najučinkovitiji način borbe protiv oksidativnog stresa je korištenje snažnih antioksidansa, koji će neutralizirati slobodne kisikove radikale i spriječiti oštećivanje proteina i DNA unutar stanica.

Vitamin C jedan je od najmoćnijih antioksidansa koji postoji, jer štetno djelovanje slobodnih radikala neutralizira prije nego uopće počnu djelovati na stanice. Ključan je i sintezu novog kolagena te je važan faktor za enzime odgovorne za stabilizaciju kolagena u čvrstu 3D strukturu.

Visoka koncentracija – visoka učinkovitost

Iako vrlo moćan, vitamin C jedan je od onih sastojaka koji neće uvijek jednako dobro djelovati, a nikako nije svejedno ni u kojoj formi i koncentraciji ga nanosite. Osim što je potrebno obratiti pažnju na ambalažu, oblik molekule i njenu izrazitu nestabilnost, najvažnija karakteristika koja razliku učinkovit od neučinkovitog pripravka je – koncentracija.

Da bi u lokalnoj primjeni bio učinkovit, vitamin C trebao bi se u proizvodu nalaziti u koncentraciji između 10 i 20 %. Niže koncentracije neće uspjeti dovoljno potaknuti sintezu kolagena, a više koncentracije neće značajno povećati učinkovitost, ali nose rizik iritacija za kožu.

Usprkos svojim moćnim svojstvima, vitamin C ima dva nedostatka – nestabilan je na zraku i teško prodire kroz epidermis. Iz tog se razloga uvijek bolje odlučiti za nešto višu koncentraciju, kako bi bili sigurni da je adekvatna količina antioksidansa prodrla u dublje slojeve kože.

Za obnovu je dovoljno 10 dana

U pravilnoj koncentraciji, pakiranju i s adekvatnim načinom primjene, vitamin C može za našu kožu učiniti čuda već u deset dana korištenja. Vichy Liftactiv Fresh Shot antioksidativni je tretman namijenjen desetodnevnoj obnovi kože koji će rezultate donijeti u vrlo kratkom vremenu.

Ovaj je serum revolucionaran na tržištu vitamina C, jer će u samo deset dana korištenja učiniti kožu odmorenom, popraviti njen tonus, spriječiti hiperpigmentacije i zagladiti sitne bore i linije na licu.

Svoju iznimnu snagu zahvaljuje koncentraciji od 15 % čistog vitamina C, a osim njega sadrži i vitamin E i fragmentiranu hijaluronsku kiselinu. Ovakva kombinacija sastojaka donijet će iznimnu korist koži kojoj je potrebna obnova, učvršćivanje i vraćanje svježine.

Posebnost fragmentirane hijaluronske kiseline je veličina njenih molekula, koje su znatno manje od klasičnih molekula hijaluronske kiseline, što joj omogućava znatno lakše prodiranje u kožu. Time će i njen učinak na poboljšanje hidratacije i teksture kože biti snažniji, što se odražava na elastičnost, ali i blistavost tena.

Pojačajte antioksidativne kapacitete

Neke proizvode koji sadrže vitamin C za vidljiv je učinak potrebno nanositi svakodnevno, kako bi kontinuirano štitili kožu od oksidativnog stresa i djelovali na prevenciju bora. Vichy Liftactiv Fresh Shot razvijen je kao povremena kura od 10 dana, koja će u kratkom vremenu obnoviti stanice kože, učiniti ten blistavijim i pojačati antioksidativne kapacitete kože.

Tretman će u samo 10 dana odmoriti kožu, pomoći joj da neutralizira štetu nastalu zbog UV zračenja te je potaknuti da nastavi sama proizvoditi novi kolagen. Kuru je poželjno napraviti nekoliko puta godišnje, u razmacima od 3-4 mjeseca, a najbolje će rezultate pokazati na koži koja je izgubila svježinu i poprimila sivkast ten.

Serum od kojeg svaka koža ima koristi

Možete li svojoj koži priuštiti jedan kvalitetan tretman čije učinke želite vidjeti odmah, neka to bude serum s vitaminom C. Svaka će koža od njega imati koristi, od 20-e do 60-e, a svakim novim nanošenjem učinak će biti sve vidljiviji.

Vichyjev serum posebno je formuliran kako bi velika količina vitamina C uspjela prodrijeti u dublje strukture kože, gdje je i najpotrebniji. Vitamin C je preporučljivo aplicirati prije estetskih zahvata, ali i kao terapija održavanja nakon estetskih zahvata, osobito nakon microneedlinga i mezoterapije čiji se učinak čak pojačava topikalnim nanošenjem vitamina.

Kada nanijeti vitamin C?

Vitamin C je preporučljivo nanositi svako jutro u kombinaciji s kremom sa zaštitnim faktorom kako bi vitamin C mogao djelovati tijekom čitavog dana kao svojevrsni štit od štetnih tvari iz okoline i zraka i spriječio nastanak slobodnih kisikovih radikala.

Pročitaj više

Je li nadoknada volumena na sljepoočnicama rješenje za “pad očiju” nakon 40-e?

Iako su promjene povezane sa starenjem često odraz njege kože, prevencije, ali i genetskih faktora i specifične građe lica, vrlo često su rezultat i životnog stila te svakodnevnih navika. Tako primjećujem da pacijentice koje ulažu u preventivnu njegu kože, tretmane za kvalitetu kože i redovitu hidrataciju te istovremeno slijede pomno osmišljen anti-age plan po preporuci dermatologa ili estetskog liječnika, znakove […]

Autor: dr. sc. Željana Bolanča 20 studenoga, 2020

Votiva – bezbolno, učinkovito i nekirurško rješenje za probleme intimnog ženskog zdravlja

O problemima sa zdravljem većina ljudi će pričati bez problema. Osim ako nije riječ o problemima ženskog intimnog zdravlja. Najčešće zbog osjećaja srama i nelagode, velika većina žena se neće čak ni najbližoj prijateljici požaliti na probleme kad je u pitanju njezino intimno zdravlje, a nemali je broj onih koji to neće podijeliti ni sa svojim partnerom. Je li stvar […]

Autor: Prim. dr. sc. Ivan Bolanča, dr. med. 7 rujna, 2022

Što se dogodilo s usnama Victorije Beckham?

Victoria Beckham prirodno ima manje usne, uz vrlo tanku gornju usnu i izraženo zubno meso prilikom smijanja, tzv. gummy smile. Kako bi se povećale usne i učinile „izvrnutima prema van“ te prikrila gingiva, korištena je kombinacija botoksa i filera. Prvo se botoksom smanjila aktivnost mišića m. levator alaeque nasi kako bi se gornja usna spustila i prekrila zubno meso. Uz […]

Autor: dr. sc. Željana Bolanča 23 studenoga, 2021