• 1ml filera
  • Anti age
  • bore
  • greške u pomlađivanju
  • Hijaluronski fileri
  • izbor tretmana
  • količina filera
  • nazolabijalne bore
  • pomlađivanje lica

dr. Željana Bolanča: Zamka 1 ml filera

Autor: dr. sc. Željana Bolanča 7 veljače, 2018

Odlučili ste se staviti hijaluronski filer u lice, a ni sami niste sigurni što biste htjeli promijeniti? Za početak ste odlučili staviti 1 ml i to je dobra odluka jer je dobro vidjeti kako će koža lica reagirati na hijaluronski filer. U gotovo preko 95% slučajeva nema nikakvih reakcija, nuspojava ili komplikacija, ali ponekad, srećom jako rijetko, osoba može biti alergična na neki sastojak koji se nalazi u samom fileru (ne nužno na hijaluronsku kiselinu, nego, recimo, na molekulu koja veže hijaluronske lance).

Takve se reakcije relativno lako rješavaju antialergijskim lijekovima i nakon toga se ne preporuča više stavljati hijaluronski filer tog proizvođača, a prije eventualnog stavljanja drugog filera, može se napraviti alergijski test na podlaktici.

Međutim, pravo pitanje ostaje što možemo očekivati od 1 ml filera kada ga stavimo u lice? Naravno, klijent očekuje puno, ali objektivno se s količinom od 1 ml filera mogu postići minimalne promjene, osobito ako pričamo o prosječnoj 40-godišnjakinji kojoj su se već pojavili znakovi starenja.

Povećanje usana kao prva opcija

Mlade djevojke i žene do 35. godine najčešće se odlučuju za povećanje usnica. S 1 ml možemo definirati rub usana (ako kod pacijentice nema razlike u boji između usnice i okolne kože) i eventualno malo povećati volumen usnice.

Zamka 1 ml filera

Zamka koju nosi povećanje usnice je, posebno za žene u 40-ima, navlačenje okolne kože što uzrokuje udubljenja brade. Pokušajte ispred zrcala napraviti jednostavan test. Ispupčite usnice kao da ćete nekoga poljubiti pa ćete lako uočiti kako će se promijeniti izgled brade.

Takve zamke ne krije samo izolirano povećanje usnica već se mogu pojaviti na svim dijelovima lica koji se tretiraju izolirano.

“Mickey Mouse” izraz lica

Nedavno je napisana kritika da su MD kodovi koje je osmislio Mauricio de Maio doveli do pojave pretjerano naglašenih obraza, što nije istina, a radi se upravo o onome što sam spomenula. Ako se fokusiramo samo na jednu regiju lica, a zanemarimo ostale regije koje su podjednako pogođene starenjem, dolazi do promjene izraza lica i to je ono što ne želimo.

Dakle, ako se fokusiramo samo na srednji dio lica, pogotovo na obraze, dobit ćemo „Mickey Mouse“ izraz lica i upravo zbog takvog izgleda neke žene odustanu od filera. Dakle, nisu krivi MD kodovi nego sagledavanje izoliranog problema lica. A MD kodovi su, naprotiv, osmišljeni za čitavo lice s ciljem harmonizacije lica, a ne s ciljem stvaranja prenapuhanih obraza. Dakle, jedini razlog prenapuhanih obraza su izolirano punjenje isključivo obraza, bez harmonizacije brade i dijela lica između obraza i brade.

Nazolabijalne bore ili bore oko usana

Postoji još nekoliko primjera zamki na licu. Klijentice često dolaze sa željom da im se uklone nazolabijalne brazde (bora koja spaja nos i usne), ali upravo se ta bora treba puniti zadnja jer je ona posljedica promjena koje se dešavaju u srednjoj zoni lica i ako pravilno i prirodno napravite čitavi srednji dio lica (ovdje se ne misli samo na obraze, već i na regiju ispred uha), uopće neće biti potrebe za punjenjem nazolabijalne brazde.

Pokušajte ponovno mali test pred ogledalom. Stavite dlanove na obraze i povucite prema natrag kao da radite face lifting lica i vidjet ćete kako nazolabijalna bora nestaje. Dakle, nju definitivno ne treba primarno puniti već napuniti one postranične dijelove lica gdje smo izgubili volumen.

Marionetske bore

Identičan primjer su i marionetske bore (bore ispod donjeg kuta usana) koje često smetaju klijenticama. Ako poslušamo samo želje klijentice, bez da joj objasnimo da su upravo te bore posljedica gubitka volumena u srednjem dijelu lica i volumena oko kuta mandibule, onda ćemo te marionetske brazde prepuniti filerom (potrošiti puno filera), a nećemo riješiti pravi izvor tog problema. Pacijentica će na kraju biti nezadovoljna i izgledat će neprirodno, s prepunjenim dijelom oko brade.

Objektivan plan kako nadoknaditi volumen lica

Dakle, kada primijetite da vam je lice postalo opušteno i da možete napipati višak kože oko donje čeljusti, obratite se estetskom liječniku koji će s vama napraviti objektivan plan kako nadoknaditi volumen lica, a pritom zadržati prirodan izgled.

Naravno, ne morate, odmah staviti cijelu predloženu količinu, ali se možete vraćati svakih nekoliko mjeseci i dodati filer gdje on nedostaje, prema onom prvotnom planu. Ako liječnik napravi detaljan plan s ciljem prirodnog izgleda, vjerujte, nitko neće ni primijetiti da ste možda staviti 4 – 5 ml, a zvuči puno.

Zapamtite, lice stari kao posljedica brojnih faktora, od gubitka kosti, masnog tkiva, oslabljenog djelovanja mišića lica i, naravno, djelovanja UV zračenja, što znači da ne stari izolirano samo jedan dio lica, već čitavo lice.

Nemojte se brinuti hoće li se lice opustiti i početi visjeti nakon što nestane filer. Hijaluronska kiselina, kada je stavimo u kožu, čak potiče djelovanje kolagena tako da se nikada ne može dogoditi da se lice ispuše kao balon.

I na kraju bih dodala da zbog svega navedenog pacijentu nikako ne može niti ne treba biti svejedno koliko iskustvo i edukaciju ima njegov estetski liječnik te koje filere koristi. Liječnik koji je prošao veliki broj edukacija, koji neprestano ulaže u svoje znanje, koristi kvalitetne filere i ima iskustvo u primjeni zapravo je garancija da ćete biti zadovoljni rezultatima koje vidite na svom licu.

Pročitaj više

Je li nadoknada volumena na sljepoočnicama rješenje za “pad očiju” nakon 40-e?

Iako su promjene povezane sa starenjem često odraz njege kože, prevencije, ali i genetskih faktora i specifične građe lica, vrlo često su rezultat i životnog stila te svakodnevnih navika. Tako primjećujem da pacijentice koje ulažu u preventivnu njegu kože, tretmane za kvalitetu kože i redovitu hidrataciju te istovremeno slijede pomno osmišljen anti-age plan po preporuci dermatologa ili estetskog liječnika, znakove […]

Autor: dr. sc. Željana Bolanča 20 studenoga, 2020

Votiva – bezbolno, učinkovito i nekirurško rješenje za probleme intimnog ženskog zdravlja

O problemima sa zdravljem većina ljudi će pričati bez problema. Osim ako nije riječ o problemima ženskog intimnog zdravlja. Najčešće zbog osjećaja srama i nelagode, velika većina žena se neće čak ni najbližoj prijateljici požaliti na probleme kad je u pitanju njezino intimno zdravlje, a nemali je broj onih koji to neće podijeliti ni sa svojim partnerom. Je li stvar […]

Autor: Prim. dr. sc. Ivan Bolanča, dr. med. 7 rujna, 2022

Što se dogodilo s usnama Victorije Beckham?

Victoria Beckham prirodno ima manje usne, uz vrlo tanku gornju usnu i izraženo zubno meso prilikom smijanja, tzv. gummy smile. Kako bi se povećale usne i učinile „izvrnutima prema van“ te prikrila gingiva, korištena je kombinacija botoksa i filera. Prvo se botoksom smanjila aktivnost mišića m. levator alaeque nasi kako bi se gornja usna spustila i prekrila zubno meso. Uz […]

Autor: dr. sc. Željana Bolanča 23 studenoga, 2021